2022 Küresel Kripto Benimseme Endeksi Yayımlandı
Blockchain analiz şirketi Chainalysis tarafından yayımlanan 2022 Küresel Kripto Benimseme Endeksi raporunda Türkiye, kripto parayı benimseyen ülkeler arasında ilk 20’de yer aldı.
Her yıl düzenli olarak Küresel Kripto Benimseme Endeksi raporu yayınlayan Chainalysis’in bu yılki raporu oldukça ilginç veriler sunuyor. Öte yandan bu yılki rapor, giderek kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle kripto benimsemesinin Dünya çapında yavaşladığını göstermesi açısından da oldukça önemli.
Dünya çapındaki kripto para birimi işlemlerinin ve ilgili diğer metriklerin incelenmesiyle elde edilen verileri sunan rapor, 154 ülkeyi kapsıyor. Türkiye, 154 ülke arasında 12. sırada yer alıyor.
Bu yıl, Küresel Kripto Benimseme Endeksi raporu bize neler söylüyor?
2021 raporunda da zirvede yer alan Vietnam, bu yıl da birinci. Ardından da ikinci sırada Filipinler geliyor. Son dönemlerde metaverse ve play-to-earn kripto oyunları alanlarındaki güçlü atılımlarıyla dikkat çeken Güney Doğu Asya ülkelerinin listede ilk sıralarda yer alması şaşırtıcı değil.
2021 endeksinde 13. sırada bulunan Çin, bu yıl 10. sıraya yükseldi. Çin’in tüm yasaklara ve despot yönetime rağmen listede 10. sırada yer alması ilginç gözüküyor. Ayrıca listeye eşlik eden detaylı rapor, Çin’de merkezi olmayan hizmetlerin kullanımının birey bazında oldukça yaygın ve yoğun olduğunu da ortaya koyuyor. Buradan çıkaracağımız sonuç; ya bu kadar ciddi bir yönelim varken yasakların hiçbir işe yaramayacağı ya da Çin’in tüm bu yasakları göstermelik ortaya attığı, denetlemenin zayıf ya da gevşek olduğu olabilir.
Listenin üçüncü sırasında yer alan Ukrayna için de -Rusya ile devam eden savaş düşünüldüğünde- gayet anlaşılabilir bir yönelim söz konusu.
İlk 20’de yer alan Türkiye, Arjantin, Brezilya gibi yüksek enflasyonla başı hayli dertte olan ülkelerdeki yönelim de gayet anlaşılabilir görülüyor.
Son olarak ABD’nin de 5. sırada yer aldığını söyleyelim.
Rapor, kripto paraların geleceği hakkında da bir fikir veriyor. Endeks, ülkeleri değerlendirirken dört temel kategori kullanıyor:
- Yüksek gelir
- Üst orta gelir
- Alt orta gelir
- Düşük gelir
Listede alt ve üst orta gelir kategorisindeki ülkelerin ilk sıralarda yer alması dikkat çekici. Belirgin bir şekilde umudun kripto para birimlerine yöneldiğini düşünebiliriz. Türkiye’nin üst-orta gelir grubu kategorisinde değerlendirildiğini de ekleyelim.